بهترین کشمش ایران برای صادرات کدام محصول است؟ سوالی که خیلی از اشخاصی که در زمینه انواع خشکبار فعالیت می کنند می خواهند آن را بدانند و آن را از شخص معتبر و البته قابل استنادی بخواهند نتیجهگیری کنند که می توانید در این مقاله کاملا به این موضوع برسید و پاسخ این سوال را دریافت کنید.
انواع کشمش در ایران
اول باید بدانید که در کشورمان چند نوع کشمش تولید می شودو کدام یک از این محصولات مناسب بازار داخل هستند و کدام یک را فقط جهت صادرات از آنها بهره برداری می کنند. آیا کشمشی وجود دارد که بتوان هم آن را در بازار داخل عرضه نمود و هم جهت صادرات از آن استفاده کرد تمام این موارد در ادامه پرداخته خواهد شد و با خواندن این مقاله متوجه تمام مسائل می شوید.
ایران از دیرباز یکی از تولیدکنندگان انواع کشمش در سطح وسیع بوده و تا همین ۱۰ سال پیش جز سه صادرکننده برتر دنیا در زمینه انواع کشمش در دنیا شناخته می شدیم اما در حال حاضر میزان صادرات کشمش ایران آنقدری افت کرده که از این رده بندی خارج شده ایم نه اینکه باری صادر نشوداما آنقدر میزانش کم بوده که شاید برخی از کارخانه داران کشمش در ایران فکر صادرات را از ذهن خود بیرون کرده اند اما با این اوصاف خیلی ها از جمله خود ما یعنی کارخانه کشمش آراد همیشه سعی در فروش این محصولات در بازار صادراتی داشته و به گونه ای که تاکنون به کشورهای مختلفی صادرات آن را انجام داده اما باز هم می گوییم نه در مقیاس زیاد گذشته.
اما اگر قرار باشد انواع کشمش ایران را نام ببریم باید بگوییم کشمش آفتابی، کشمش تیزابی، کشمش انگوری طلایی و کشمش سبز و زرد قلمی عمده ترین محصولاتی هستند که در کشورمان در مقیاس بالایی تولید می شوندکه در ادامه می توان به انواع مویز، کشمش های فخری و عسکری و غیره نیز اشاره نمود که میزان تولید آنها بسیار کم است و محصولاتی نیست که بتوان روی بحث صادرات آنها مانور ویژهای داد و توجه داشته باشید که کارخانه های کشمش، آن کشمش هایی که در بالا به آن اشاره کردیم را از باغدار خریداری و درون مرکز تولیدی خود کارهای شستشو و بسته بندی را روی آنها انجام می دهند.
انواع کشمش صادراتی
در بین محصولاتی که به آن اشاره شد توجه داشته باشید آنها وارد کارخانه می شوند و در خروجی خط تولید تبدیل به کشمش هایی نظیر کشمش پلویی آفتابی، کشمش تیزابی سلطانی در دو حالت گوگردی و بدون گوگرد، کشمش پلویی زرد و در ادامه کشمش سبز و زرد قلمی یا آجیلی خواهند شد اما باید بدانید کدام یک از این محصولات باید برای صادرات مورد استفاده قرار بگیرد.
توجه داشته باشید کشمش صادراتی باید سه ویژگی اصلی داشته باشد که در ادامه به آن می پردازیم:
- اول اینکه محصول اشاره شده باید به مایعی نگهدارندهای نظیر تیزاب و یا حتی گوگرد آغشته گردد تا بتوان از آن برای مدت زمان بیشتری در انبار ذخیره کرد و یا در حین ترانزیت مشکلی برای بار پیش نیاید و یا فاسد و کپک نزند.
- در حجم بسیار زیادی در طول سال تولید گردد. به عنوان مثال اگر یک نمونه محصول در طول سال ۱۰۰ تن از آن تولید شود اگر مشتری بخواهد به عنوان مثال ۱۰۰۰ تن از آن را خریداری کند شما باید بتوانید آن را تامین کنید که در این صورت دچار مشکل خواهید شد پس باید میزان تولیدش بالا باشد.
- و مورد آخر اینکه بدون هسته و بدون دانه باشد. مشتریان چه در خارج از کشورمان و چه حتی در داخل ایران دوست دارند از کشمشی استفاده کنند که بدون هسته یا بدون دانه باشد و این مورد قطعاً برای صادرات هم باید در نظر گرفته شود هر چند ممکن است در میان کارتون کشمش، میزانی در حد چند درصد هم نمونه هسته دار موجود باشد اما ایرادی در کار پیش نخواهد آورد.
بهترین کشمش های صادراتی ایران
حال که جزئیات کامل را در مورد انواع کشمش صادراتی دانستید باید این را هم بدانید که کدام محصول ایران محصول مناسب تری برای صادرات است که در ادامه به دو آیتم اشاره می کنیم تا خودتان به این نتیجه برسید به کدام نوع کشمش محصول مناسب تری می تواند برای صادرات باشد.
اگر قرار باشد به حجم صادراتی اشاره کنیم باید بگوییم کشمش تیزابی در دو حالت گوگردی و بدون گوگرد (قطعاً نمونه گوگردی صادرات بیشتری از نمونه بدون گوگرد دارد) رتبه اول را به خود اختصاص می دهد یعنی بیشترین میزان صادرات مربوط به کشمش تیزابی یا سلطانی است اما اگر قرار باشد به نوع کشمش اشاره کنیم یعنی بهترین نوعی که برای صادرات می تواند مورد استفاده قرار گیرد باید گفت کشمش انگوری طلایی که نام دیگرش پلویی زرد هست بهترین نوع کشمش صادراتی است محصولی که بسیار مناسب برای صادرات به کشورهای عربی است و خواهان بسیار زیادی دارد.
اما توجه داشته باشید چرا وضعیت صادرات کشمش کشورمان به این روز افتاده چون به خوبی به یاد داریم تا قبل از سال ۹۷ و آن تحریم های اشاره شده، کامیون های زیادی پشت تمامی کارخانههای کشمش در ایران منتظر بارگیری بودند تا بار را به آن طرف مرزها ببرند متاسفانه به علت نبود مدیریت درست اقتصادی در کشورمان باعث گردیده بی حساب و کتاب نرخ ارز بالا برود و دخل به خرج نخورد و اصطلاحا باغدار به دنبال تولید کشمشی باشد که عیار پایین تری نسبت به گذشته دارد که می تواند یکی از آنها استفاده از کود و سموم غیر مجاز ارزان قیمت چینی باشد.
موضوع دیگر عدم تطابق قیمت محصول ایرانی در بازار جهانی است مشتری خیلی راحت وقتی که با این مجموعه ارتباط می گیرد می گوید من به جای آنکه به عنوان مثال فلان محصول را از شما کیلویی ۱۰۰ هزار تومان بخرم می توانم از کشور همسایه ترکیه با قیمت به عنوان مثال ۸۰ هزار تومان تهیه کنم و شرایط در حال حاضر به گونهای پیش رفته که الان دچارش هستیم و خیلی از کارخانه داران کشمش، باغداران و دلال ها نمی دانند که دارند چه کار می کنند و شاید به زودی حتی در بازار داخل هم شاهد افت فروش شدید انواع کشمش باشیم.