اگر میخواهید بدانید که بهترین کشمش های ایران مربوط به کدام منطقه است باید این مقاله را تا انتها مطالعه کرده تا متوجه شوید اگر مصرف کننده کشمش در حد جزئی و یا حتی تاجر آن در حد وسیع هستید بهتر است از کدام منطقه از کشورمان خرید محصول مورد نیاز را انجام دهید.
انواع کشمش در ایران
کشورمان ایران یکی از تولیدکنندگان انواع کشمش در دنیا شناخته می شود از دیرباز و از قرن ها پیش در زمینه تولید کشمش و انگور فعالیت داشته و محصولات خود را علاوه بر اینکه در بازار داخل عرضه می کند جهت صادرات نیز بسیار از آن بهره برداری کرده به صورتی که تا ۱۰ سال پیش کشورمان ایران جز سه صادرکننده برتر انواع کشمش در دنیا شناخته میشده است.
روال تولید انواع کشمش تقریبا ساده است کافیست وقتی که انگور در شهریورماه هر سال چیده شد یا در مقابل آفتاب پهن شود یا در سایه این کار صورت گیرد و یا اینکه ابتدا انگور به مایع تیزاب داغ به مدت چند ثانیه آغشته شده و سپس در مقابل آفتاب قرار گیرد. توجه داشته باشید آن قشری که انگور را تبدیل به کشمش می کنند کارخانه ها نیستند بلکه باغداران و کشاورزان زحمتکش کشورمان می باشند که این کار را صورت می دهند و چون محصولی که تولید می شود دارای دم، شاخه، سنگریزه و هرگونه ضایعات ممکن دیگری ممکن است باشد جهت بوجاری و فرآوری و شستشو به کارخانه های کشمش فروخته می شوند و این مراکز محصولات را بر روی خط تولید ریخته و تمیزکاری را بر روی آن انجام می دهند و در انتها در قالب بسته بندی که می تواند کارتونی یا سلفونی باشد در بازار عرضه می کنند.
اما اگر قرار باشد که انواع کشمش را در کشورمان نام ببریم تعداد آنها زیاد است اما مهم ترین آنها عبارتند از:
- کشمش سبز و زرد قلمی که مربوط به کاشمر و خلیل آباد استان خراسان رضوی است.
- کشمش پلویی در رنگ های زرد، قهوه ای و قرمز که به ترتیب از بوجاری کشمش انگوری، تیزابی و آفتابی در کارخانه های کشمش به دست می آید و هر کدام محصول متفاوت و مجزا از هم محسوب می شوند.
- انواع مویز نظیر فخری، شانی و رطبی
مناطق اصلی تولیدکننده کشمش در ایران
تقریباً حدود یک چهارم کشورمان در زمینه تولید انگور فعالیت دارند و تقریباً در تمامی این مناطق کشمش هم تولید می شود چون برای باغداران می تواند خیلی مناسب باشد به این جهت که انگور را نهایتاً می توان ۲ الی ۳ هفته ذخیره نمود اما کشمش را می توان نزدیک یک سال هم در انبار ذخیره کرد و همین ویژگی تاریخ انقضای بالا باعث شده خیلی از تولیدکنندگان انگور حجم قابل توجهی از تولیدات خود را تبدیل به کشمش کنند حال اینکه به کدام محصول تبدیلش کنند مشخص نیست به هر حال هر منطقه در زمینه تولید یک یا چند کشمش تخصص و تبحر بیشتری دارد.
اما اگر بخواهیم اصلی ترین مناطقی که در آن انگور تبدیل به کشمش می شود را نام ببریم به ترتیب اولویت باید موارد زیر را به آن اشاره کنیم:
- تاکستان استان قزوین به همراه مناطق اطراف آن نظیر شال، نرجه و اسفرورین
- ملایر استان همداk
- قوچان و کاشمر استان خراسان رضوی و مناطق اطراف آن نظیر درگز و خلیل آباد
- بناب و ملکان استان آذربایجان شرقی البته مراغه را نیز باید به آن اشاره کرد.
- ابهر و زنجان استان زنجان
- اراک و خنداب استان مرکزی
- بوانات، داراب و منطقه دشمن زیاری استان فارس
البته هستند مناطق دیگری نظیر شهرضا از توابع استان اصفهان یا ارومیه از توابع استان آذربایجان غربی اما مناطقی نظیر این موارد در زمینه تولید کشمش جز مناطق اصلی محسوب نمی شوند و حتی در این مناطق کارخانه کشمشی هم وجود ندارد که بخواهد این محصولات را بوجاری و بسته بندی کند و عموماً به همان صورت تازه خوری یا کشمش فله ای که برای مصارفی نظیر آبگیری، تولید سرکه و شیره کشمش مورد استفاده قرار می گیرد از آنها بهره برداری می کند.
بهترین منطقه تولیدکننده کشمش در ایران
با وجود اینکه توجه داشته باشید برخی از کشمش هایی که در کشورمان تولید می شود انحصاری مربوط به یک منطقه است و می توان به منطقه کاشمر و خلیل آباد استان خراسان رضوی اشاره نمود که در زمینه تولید کشمش سبز و زرد قلمی یا آجیلی فعالیت دارند، اشاره نمود و این محصولات را در منطقه دیگری از کشورمان نخواهید یافت و فقط در این دو منطقه با کیفیت بالا تولید و عرضه می گردد یا حتی کشمش طلایی یا همان انگوری زرد که در منطقه بناب و ملکان استان آذربایجان شرقی بهترین آن را در اختیار دارند و تقریباً هیچ منطقه ای در کشور ما نیست که بخواهد با کیفیت تولیدات این دو منطقه برابری کند.
حال با توضیحاتی که در بالا پرداخته شد باید بدانید که اگر قرار باشد یک منطقه را در کشورمان نام ببریم که در زمینه تولید انواع کشمش سرآمد می باشد باید بگوییم منطقه تاکستان استان قزوین برترین کشمش های ایران را در اختیار دارد محصولاتی که می توان با نام کشمش آفتابی که خروجی آن در خط تولید کارخانه تبدیل به پلویی قرمز می شود و کشمش تیزابی اشاره نمود که این دو محصول بیشترین میزان تولید را در بین انواع کشمش در کشورمان به خود اختصاص می دهند.
با اشاره به تمامی مطالبی که در بالا به آن پرداختیم حال باید بگوییم که کارخانه کشمش آراد یا مجموعه تولیدی کشمش آراد که شما در حال حاضر در یکی از سایت های آن حضور دارید و این مقاله را می خوانید از تولیدکنندگان انواع کشمش اشاره شده در شهرک صنعتی خرمدشت این شهر واقع شده است و از سال ۱۳۹۴ در زمینه تولید و فروش انواع کشمش فعالیت داشته و محصولات خود را به صورت حضوری درب کارخانه و یا غیرحضوری حتی برای صادرات، بسته بندی و عرضه می کند و ویژگی که باعث می گردد این مجموعه از سایر مجموعه های تولیدکننده کشمش مجزا باشد این است که شخص مدیر فروش این کارخانه پاسخگوی نیاز مشتریان در بحث فروش حضوری و هم در بحث غیرحضوری می باشد.