به چه کشمشی کشمش آجیلی گفته می شود؟
این شاید سوال خیلی از مصرف کنندگان و عرضه کنندگانی باشد که سال ها در زمینه انواع کشمش و خشکبار فعالیت کرده اند که در اینجا و این مقاله کامل به این مورد پاسخ داده می شود که منظور از کشمش آجیلی دقیقاً چه محصولی است؟
انواع کشمش تولید شده در ایران
کشورمان ایران یکی از تولیدکنندگان انواع کشمش در دنیا شناخته شده و قرن ها در زمینه تولید این محصولات فعالیت داشته است همانطور که می دانید کشمش خشک شده انگور است و ایران یکی از تولیدکنندگان انگور هم در دنیا می باشد و از دیرباز خشک کردن میوه ها یکی از روش هایی بوده که می توانستیم یک میوه را برای مدت طولانی تری در انبار ذخیره کنیم و به این صورت که در طول یک سال بتوانیم عرضه آن را انجام دهیم.
تقریبا در یک چهارم کشورمان انگور تولید می شود و تقریبا در تمامی این مناطق نیز کشمش تولید خواهد شد اما در تمامی این مناطق، کارخانه کشمش وجود ندارد و اگر قرار به صادرات کشمش باشد یا عرضه آن کشمش های فرآوری شده درون کارتون یا سلفون نیاز است که این کارخانه ها وجود داشته باشند تا کار شستشو، دم کنی، سورت کردن، روغن زنی و بسته بندی را روی آن انجام دهند. توجه داشته باشید کشمش علاوه بر فروش در بازار داخل در امر صادرات نیز بسیار حضور داشته و مشتریان بسیاری به دنبال تهیه آن برای این مورد می باشند.
اما اگر قرار باشد کشمش های ایران را تقسیم بندی کنیم باید بگوییم به طور کلی آنها به دو دسته تقسیم می شوند که در پایین به آن می پردازیم:
- کشمش های گرد و بیضی شکلی که بدون هسته هستند و به آن کشمش پلویی گفته می شود، این محصولات در قالب رنگ های طلایی، قهوه ای و سرخ موجود شده و برخی از آنها مناسب صادرات، برخی جهت فروش در بازار داخلی و برخی هم در بازار صادراتی و هم امر داخلی حضور دارند.
- اما برخی کشمش های دیگر به صورت کشیده و قلمی هستند، این محصولات را غالباً در رنگ های سبز و زرد مشاهده می کنید دقیقاً به همین کشمش ها کشمش آجیلی گفته می شود و فروش این محصولات هم در بازار داخل و هم امر صادرات بسیار اتفاق می افتد.
کشمش آجیلی در کدام مناطق تولید می گردد؟
از تولیدکنندههای اصلی کشمش چه به صورت پلویی و چه آجیلی، تاکستان استان قزوین، ملایر استان همدان، بناب و ملکان استان آذربایجان شرقی و قوچان و کاشمر استان خراسان رضوی می باشند و در تمامی مناطق اشاره شده کارخانه هم به تعداد بسیار زیادی وجود دارد که کار بوجاری و فرآوری این محصولات را انجام داده و در قالب بسته بندی کارتونی عرضه این محصولات هم در بازار داخل و هم امر صادرات صورت می گیرد.
اما اگر قرار باشد بدانید که کشمش آجیلی در کدام مناطق تولید می گردد باید به این مورد پرداخت که کاشمر و خلیل آباد استان خراسان رضوی به صورت انحصاری این محصول را تولید می کند و با علم به اینکه نهال این نوع انگور در سایر نقاط تولیدکننده این انگور هم برده شده و حتی تولید آن را انجام داده اند اما خروجی کار مثبت نبوده و به همین جهت تولید محصولات آجیلی مختص و منحصراً به همان دو منطقه ای منتهی می شود که در بالا به آن پرداختیم.
لازم به ذکر است که محصولات اشاره شده به مایع تیزاب داغ آغشته شده و برای اینکه رنگ محصول، طلایی و زرد شود به آن دود گوگرد می زنند و همین گوگرد زدن باعث می شود رنگ محصول روشن شده که مناسب برای صادرات به کشورهای عربی می باشد اما در بازار داخل بیشتر از کشمش سبز جهت مصارف آجیلی مورد استفاده قرار می گیرد و زمانی پدربزرگ ها این محصول را همیشه در جیبشان به همراه نخود داشتند اما در حال حاضر دیگر از آن شرایط رنگ و بویی باقی نمانده است و به ندرت این مورد اتفاق می افتد.
کشمش آجیلی را از کجا می توانیم تهیه کنیم؟
همانگونه که در بالا گفته شد کاشمر و خلیل آباد استان خراسان رضوی تولیدکننده انحصاری محصولاتی هستند که به آن آجیلی گفته می شود و اگر قصد خرید حجم بالای این محصولات را داشته باشید باید از کارخانه های این دو منطقه نیاز خود را تامین کنید البته زمانی که بازار خیلی داغ بود یعنی قبل از سال ۹۷ حتی کارخانه های شهر تاکستان استان قزوین که در زمینه تولید کشمش پلویی تخصص و تبحر دارند نیز عرضه این محصولات را انجام می دادند به این صورت که بار را به صورت فله از کارخانه های استان خراسان خریداری درون بسته بندی خود آنها را پر کرده و در بازار عرضه می کردند اما در حال حاضر به ندرت این اتفاق پیش می آید.
اما اگر قصد خرید حجم پایین این محصولات را داشته باشید تقریباً تمامی فروشگاه های زنجیره ای و بنکداران هر شهری این محصولات را در اختیار دارند به این صورت که بنکداران و مراکز پخش به صورت فله ای این محصولات را عرضه می کنند اما فروشگاه های زنجیره ای از بسته بندی های سلفونی این محصولات جهت عرضه خود استفاده می کنند و شرکت های واسطه ای نظیر برتر، گلستان یا گلها این کشمش ها را از کارخانه های مربوطه خریداری و درون سلفون های خود آنها را پر می کنند که عموماً ۴۰۰ و یا ۸۰۰ گرمی هستند.
لازم به ذکر است که مجموعه تولیدی کشمش آراد که شما در حال حاضر در یکی از سایت های آن حضور دارید و این مقاله را می خوانید نیز در شهر تاکستان استان قزوین فعالیت دارد و همانگونه که در بالا گفته شد این منطقه کشمش های پلویی معروفی داشته و علاوه بر تولید این محصولات در این کارخانه اگر خریدار حجم بالای انواع کشمش آجیلی باشید امکان تهیه و تامین آن وجود دارد و دقیقاً با همان قیمتی که کارخانه های کاشمر به مشتری خود قیمت می دهند در این مجموعه نیز قیمت داده خواهد شد چون هدف سود از فروش این محصول نیست بلکه هدف اصلی این است که خریداری که برای خرید کشمش پلویی به این کارخانه رجوع کرده برای خرید کشمش سبز نیاز نباشد که به کاشمر و خلیل آباد استان خراسان رضوی روند.