اگر به دنبال این هستید که بدانید چه کشمش هایی در ایران تولید می شوند می توانید این مقاله را کامل مطالعه کنید چون از زبان یکی از کارخانه داران انواع کشمش در کشورمان که با عنوان برند کشمش آراد فعالیت می کند پاسخ این سوال را دریافت خواهید کرد.
انواع کشمش در ایران
توجه داشته باشید هرگونه انگوری را اگر خشک کنیم تبدیل به کشمش می شود و این محصولات یا در سایه خشک می شوند یا در آفتاب و یا اینکه ابتدا به مایع تیزاب داغ آغشته شده و سپس در مقابل آفتاب قرار می گیرد که این مایع حکم ماده نگهدارنده این محصول را دارد. توجه داشته باشید که راه چهارمی هم برای خشک کردن انگور وجود دارد و آن استفاده از دستگاه هایی نظیر مایکروفر است که انگور در آن به صورت مکانیزه خشک می شود البته این روش بسیار بهتر از سه روش ابتدایی است چون کمترین ضایعات در این روش به دست می آید اما به هر حال هزینه تهیه آن دستگاه کم نیست.
تقریبا در یک چهارم کشورمان انگور تولید می شود و طبیعتاً در تمامی این مناطق کشمش هم تولید می کنند و یکی از دلایل انجام این کار این است که کشمش را می توان تا ماه ها در انبار ذخیره کرد اما انگور این قابلیت را ندارد و کشورمان ایران یکی از قدیمی ترین کشورهای تولیدکننده کشمش در دنیا شناخته می شود که از قرن ها پیش این کار صورت می گرفته البته خشک کردن میوه ها صرفاً محدود به انگور نیست بلکه تقریباً شما هر محصولی را می توانید خشک کنید و از خشک شده آن نیز بهره کافی را ببرید.
اما اگر قرار باشد انواع کشمش که در کشورمان تولید می شود را نام ببریم باید بگوییم:
- کشمش سبز قلمی یا آجیلی
- کشمش زرد قلمی
- کشمش تیزابی یا سلطانی در دو حالت گوگردی و بدون گوگرد
- کشمش پلویی آفتابی
- کشمش طلایی یا پلویی زرد
- انواع مویز نظیر فخری شانی رطبی و غیر
- و نیز انواع کشمش فله ای که بیشتر جهت مصارف آبگیری یا تولید سرکه و شیره کشمش مورد استفاده قرار می گیرند، نظیر کشمش عسکری که عموماً این محصول به صورت آفتاب خشک تولید می گردد.
مناطق تولیدکننده انواع کشمش در ایران
همان گونه که در بالا گفته شد تقریباً یک چهارم کشورمان در زمینه تولید انگور و کشمش فعالیت دارد اما اگر قرار باشد مهمترین آنها را نام ببریم باید بگوییم:
- تاکستان استان قزوین و مناطق اطراف آن نظیر شال، نرجه و اسفرورین
- ملایر استان همدان
- اراک و خنداب استان مرکزی
- بوانات، داراب و دشمن زیاری استان فارس
- کاشمر، خلیل آباد و قوچان استان خراسان رضوی
- بناب، ملکان و مراغه استان آذربایجان شرقی
- شهرضا از توابع استان اصفهان
بیشترین نقش را در زمینه تولید کشمش به خود اختصاص می دهند البته مناطق بسیاری دیگری نیز وجود دارند اما میزان تولیدشان به گونه ای نیست که بتوان آنها را در زمره قوی ترین تولیدکنندگان این محصولات اشاره نمود.
در بسیاری از مناطقی که گفته شد کارخانه کشمش وجود دارد ولی در برخی از آنها ممکن است اصلاً کارخانه ای وجود نداشته باشد تولیدات این منطقه به صورت همان خشک شده باغدار عرضه می گردد. به عنوان مثال می توان به شهر شهرضا و مناطق تولیدکننده کشمش در استان فارس اشاره نمود که این محصولات بیشتر جهت مصارف آبگیری مورد استفاده قرار می گیرد محصولاتی که ممکن است دارای دم و شاخه باشند و در قالب بسته بندی کیسه ای و در گونی در بازار عرضه می شوند.
اما در مورد کارخانه های کشمش باید گفت که این مراکز کار بوجاری و فرآوری این محصولات را انجام می دهند یعنی آن محصولی که به صورت فله ای وارد کارخانه می شود طبیعتاً دارای ضایعات، دم و شاخه است که امکان تمیزکاری آن با دست کارگر و سنتی وجود ندارد این دستگاه ها به این جهت در کارخانه ها تجهیز شده اند تا این کار را با بهترین شکل ممکن انجام دهند به گونه ای که هر خط تولید در روز می تواند بیش از ۵ تن کشمش را بوجاری و فرآوری کند.
کارخانه کشمش آراد
همانگونه که در بالا گفته شد منطقه تاکستان استان قزوین و شهرهای اطراف آن از تولیدکنندگان انواع کشمش در کشورمان شناخته می شوند و این کارخانه یعنی مجموعه تولیدی کشمش آراد در این شهر یا بهتر است بگوییم در شهرک صنعتی خرمدشت شهر تاکستان واقع شده است و از سال ۱۳۹۴ در زمینه بوجاری و فرآوری انواع کشمش فعالیت می کنند و محصولات خود را علاوه بر بازار داخل در امر صادرات نیز بسته بندی و به فروش می رساند لازم به ذکر است که بدانید حجم قابل توجهی از کشمش های کشورمان به کشورهای واردکننده این محصول صادر می گردد.
اما در منطقه تاکستان استان قزوین فقط دو محصول اولی که در بالا به آن پرداختیم تولید نمی گردد و مابقی را در حجم قابل توجهی تولید، بوجاری و بسته بندی می کند. توجه داشته باشید که عموماً محصولاتی برای صادرات مناسب هستند که از مایع تیزاب و حتی دود گوگرد استفاده کنند و کمترین آفات و خرابی طی ترانزیت و یا حتی انبار کردن در انبار مقصد به وجود آید و به صورت کلی این محصولات در کارخانه های کشمش ایران عموماً به صورت کارتونی بسته بندی می شود و آن بسته بندی های سلفونی که شما در بازار می بینید مربوط به شرکت های واسطه ای است که بار را از کارخانه ها خریداری و درون سلفون خود آنها را پر می کنند.
توجه به این نکته بسیار ضروری است که در حال حاضر که در ابتدای سال ۱۴۰۴ هستیم شرایط فروش کشورمان در بازارهای جهانی با مشکلات عدیده ای مواجه شده است که یکی از بزرگترین آنها عدم همخوانی قیمت محصول ایرانی در بازار جهانی است و اصطلاحا دخل به خرج نمی خورد، محصول بسیار مهمی که می توانست بسیار ارزآور باشد در حال حاضر به لطف ناتوانی همیشگی مسئولین اقتصادی کشور، رو به بحران کشیده شده است مانند همان اتفاق هایی که برای فرش یا پسته ایرانی در بازار جهانی افتاده و عملاً شخص دلسوزی وجود ندارد که بخواهد این موارد را برطرف کند در شرایطی هستیم که همه حق دارند چه باغدار چه دلال چه کارخانه دار و چه صادرکننده ولی مهم این است که فروش کشمش با چالش جدی در بازار جهانی مواجه شده است.